Blogs over onderwijs

Blogs over onderwijs

Brief aan Reinier

OnderwijsPosted by Thijs Thu, January 18, 2018 08:03:10

Beste Reinier,

We spraken elkaar van de week kort op Twitter. Dit naar aanleiding van een foto van een hele lange rij lege parkeerplekken naast een school in het hartje van Amsterdam, waar de leerkrachten van deze school niet mochten parkeren omdat regelgeving zegt dat er maar één vergunning per 50 fulltime leerkrachten mag worden afgegeven. Deze plekken staan iedere dag leeg. “Waarom parkeren?”, hoor ik u zeggen. Omdat Amsterdam is getroffen door een grootse onderwijsramp: het lerarentekort. De weinige leerkrachten die we hebben, moeten we koesteren. Het tekort dwingt schoolteams alle mogelijke barrières te slechten voor leraren om naar scholen toe te komen zodat wij ons vak kunnen blijven uitoefenen. De gemeente speelt hier ook een belangrijke rol in.

De lege parkeerplekken naast de Alan Turingschool


Want het lerarentekort is er. Daar hoeven we het niet lang over te hebben. Amsterdam heeft grote moeite om genoeg leerkrachten te vinden die in onze prachtige stad willen (blijven) werken. Dit neemt in de aankomende jaren extreem toe. Als klap op de vuurpijl kwam daar deze week het bericht dat de groei van het aantal basisschoolleerlingen in de regio Amsterdam de aankomende jaren met meer dan 10% groeit. De reden dat Amsterdam het grootste lerarentekort van Nederland heeft, wordt naast de krapte op de arbeidsmarkt, ook veroorzaakt door hoge huizenprijzen, slechte reiskostenvergoeding en exorbitante parkeerkosten.

Gelukkig wordt er, sinds kort, al het een en ander gedaan om deze onderwijsramp tegen te gaan. Zo is de subsidie ‘tegemoetkoming aanvullende reiskosten leraren 2017-2018’ een mooi begin. Deze regeling zorgt ervoor dat mijn collega’s die verder dan 21,5 km van hun werkplek wonen, de aankomende twee jaar hun eigen bijdrage op de reiskosten (vaak honderden euro’s op jaarbasis) vergoed krijgen. Ook wordt er al een tijd gesproken over parkeerplekken voor leerkrachten. Alleen de concrete uitwerking laat nu al veel te lang op zich wachten.

De huidige regelingen voor een vergunning zijn onduidelijk en kosten veel geld. Één parkeerplek, als je er als school al voor in aanmerking komt, kost 500 euro per jaar. In sommige gevallen betaalt de school, maar we kennen ook situaties waarbij de leerkrachten dit zelf moeten ophoesten. Een zeer onwenselijke situatie. Dit moeten we echt niet willen!

Er is geen tijd meer om te wachten met regelgeving, verkiezingen, goede sier en overleg. Wil Amsterdam echt voorkomen dat we massaal klassen naar huis gaan sturen, moet Amsterdam nu spierballen tonen. Regel genoeg gratis parkeerplekken voor scholen! Al is het maar tussen half 8 en 17.00 uur. Zorg ervoor dat je oplossingsgericht bent. Nood breekt immers wet.

Ook dan zijn we er nog niet. Nog lang niet. Iedereen begrijpt dat de problematiek verder gaat dan een parkeerplaats. Maar iedereen begrijpt ook dat een goede leerkracht voor een groep Amsterdamse kinderen meer oplevert dan die parkeergelden.

Eva Naaijkens, schoolleider Alan Turingschool

Thijs Roovers, leerkracht groep 4 Leonardo da Vincischool, Woordvoerder/voorzitter PO in Actie  • Comments(0)//blog.meesterthijs.nl/#post4